Volvo Trucks va expune un camion propulsat cu gaz natural la Săptămâna Internaţională a Transportului şi Logisticii care care a avut loc între 22 şi 25 martie 2016, în parcul expoziţiilor Paris-Nord Villepinte. Disponibil pe piaţă de la începutul anului 2015, modelul Volvo FE CNG este propulsat cu gaz natural comprimat. Avantajos atât din punct de vedere economic cât şi din cel al respectului pentru mediu, acest biocombustibil atrage din ce în ce mai mult.

Un camion Volvo Trucks care rulează pe baza gazului natural

Combustibilul GNV (Gaz Natural pentru Vehicule) este o alternativă la carburanţii tradiţionali. Avantajul său principal este cel ecologic, fiindcă permite controlul asupra emisiilor de particule. Carburantul a fost dezvoltat în special pentru camioanele ce efectuează curse scurte în mediul urban, asa cum este cazul modelului Volvo FE.

volvo1_400.

Vehiculele propulsate cu gaz natural comprimat sunt echipate cu un rezervor de 100 litri, conceput pentru a putea fi umplut rapid în staţiile publice de gaz, prezente peste tot în Europa.

Folosind tehnologia aprinderii prin scânteie, motorul este adaptat în special vehiculelor ce au numeroase cicluri oprire-pornire, aşa cum sunt vehiculele de colectare a deşeurilor sau cele pentru transportul expres. Marca suedeză precizează faptul că acest camion este la fel de manevrabil ca modelul Volvo FE tradiţional şi că este la fel de productiv. 

Modelul Volvo FE CNG este echipat cu un motor de 9 litri ce dezvoltă o putere de 320 CP şi oferă un cuplu motor de 1.356 Nm. Deoarece combustia gazului natural este mai lentă decât a celorlalţi carburanţi, vibraţiile sunt reduse şi, prin urmare, volumul sonor al camionului este mai scăzut. În fine, Volvo FE CNG respectă standardul Euro 6. 

Avantajele gazului natural pentru camioane

Combustibilul GNV prezintă în acelaşi timp avantaje ecologice şi economice. Într-adevăr, el nu este doar ecologic, dar este mai puţin costisitor decât combustibilii tradiţionali. Costul gazului natural este, în medie, cu 50% mai redus faţă de cel al benzinei şi cu 35% faţă de cel al motorinei. 

Gazul cu care poate rula modelul Volvo FE CNG este acelaşi cu care se încălzesc locuinţele. Este extras din zăcăminte naturale şi nu este toxic pentru oameni. În plus, experţii l-au marcat olfactiv pentru a putea fi detectat.

Combustibilul GNV este incontestabil mai "verde", fiindcă poate reduce nivelul emisiilor de particule în atmosferă cu 70 % faţă de un vehicul cu propulsie diesel. De asemenea, el reduce cu 15% nivelul emisiilor de CO2, prin comparaţie cu motorina.

Lars Martensson, Director de Mediu la Volvo Trucks, a subliniat faptul că CNV, compus în proporţie de 97% din metan, constituie alternativa durabilă la motorină. 

 

   sursa: europa-camioane.com