In data de 12.04.2016, la Senatul Romaniei, in Comisia pentru Administratie Publica si Organizarea Teritoriului a fost promovat Proiectul de lege privind Codul Rutier. Agentiile de presa si unele publicatii, preluand surse parlamentare, au informat ca la propunerea UNTRR, in noul Cod Rutier s-a modificat varsta minima pentru obtinerea permisului de conducere, Cat. C si CE de la 21 la 18 ani. 
UNTRR atrage atentia ca aceasta prevedere nu se regaseste in Proiectul Codului Rutier, fiind vorba doar de o aliniere la Directiva 126/2006 care face referire la la varsta de 18 ani, ca varsta minima pentru obtinerea cat. C numai pentru anumite tipuri de vehicule. 
Astfel art. 71, alin (2) din Proiectul Codului Rutier, transpune art. 4, pct. 6, lit. d) din Directiva 126/2006: "Varsta minima pentru Cat.C este de 18 ani, iar pentru Cat. D de 21 de ani pentru conducerea urmatoarelor categorii de vehicule
a. Vehiculele utilizate de pompieri si cele utilizate de fortele de mentinere a ordinii publice
b. Vehiculele supuse unor teste la drum, in scopul reparatiilor sau intretinerilor". 
Se poate observa ca nu este vorba de o micsorare reala a varstei pentru obtinerea Cat. C si CE pentru tinerii care doresc sa devina soferi profesionisti, ci numai pentru un numar foarte redus de tineri care pot fi utilizati numai pentru tipuri speciale de autovehicule. In aceasta situatie, UNTRR considera ca Proiectul de lege privind Codul Rutier referitor la scaderea varstei la 18 ani pentru obtinerea Cat. C si CE nu reprezinta o rezolvare a problemei crizei actuale a fortei de munca in transporturile rutiere. 
Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania solicita modificarea art. 71, alin (2) prevazut in Proiectul Codului Rutier precum si derogarea de varsta pentru obtinerea permisului de conducere la Cat. C si CE de la 21 de ani la 18 ani pentru soferii care pot conduce vehiculele companiilor de transport rutier de marfa.
soferi_profesionisti_400
 
sursa: cargomagazin.com