Tahograful este un dispozitiv de o marime similara cu cea a unui radio obisnuit, instalat intr-un autovehicul.tahograf_analog2_400

    Tahograful analogic este un dispozitiv instalat in autovehicul (sub anumite conditii) care inregistreaza date privind activitatea soferului si a autovehiculului pe o diagrama de hartie; aceasta diagrama poate sa contina date pentru o perioada de maxim 24 de ore.

   tahografe Acum insa, toate autovehiculele inregistrate dupa intrarea in vigoare a Regulamentelor Europene sunt obligate prin lege sa aiba instalat un tahograf digital. Versiunea digitala a tahografului garanteaza un nivel mai ridicat de acuratete a datelor inregistrate de dispozitiv, in acelasi timp avand capacitatea de a inregistra o cantitate mai mare de date.

    Tahograful digital presupune utilizarea unor carduri speciale pentru tahograful digital: card de sofer, card de intreprindere, card de service, card de control.

    Atat tahograful analogic, cat si cel digital, inregistreaza date referitoare la activitatea autovehiculului si a soferului, date ce trebuie mai apoi descarcate (in timp util), utilizand echipamente hardware specializate.

    Tahograful digital imbina caracteristicile unui ceas cu cele ale unui vitezometru. Conectat la motorul autovehiculului, tahograful inregistreaza viteza autovehiculului, precum si daca se afla in miscare sau stationeaza. Instalarea si utilizarea unui tahograf digital sunt obligatorii potrivit Reglementarilor Europene (in conditii specifice, dupa intrarea in vigoare), iar obiectivul sau este acela de a mentine siguranta soferului si de a evita perioadele prelungite de sofat, care ar putea sa cauzeze, mai departe, probleme de siguranta pentru activitatea rutiera. h_400

    Tahograful digital mai poate fi numit si unitate vehicul, respectiv UV. Unitatea vehicul stocheaza in memoria sa interna, precum si separat, pe cardul de sofer, date in format digital, ce fac referire la activitatile soferului si ale vehiculului condus.

    Un sofer este obligat sa descarce in mod periodic aceste date, atat de pe tahograful digital, cat si de pe cardul de sofer.

    Aceste date trebuie mai apoi analizate, pentru a se verifica respectarea regulamentelor existente. Pentru analiza, generarea de rapoarte detaliate, administrarea datelor descarcate, RoadSoft a creat software-ul pentru tahografe digitale RS DigiTac.

    Din cauza faptului ca nu a fost hotarata prin lege inlocuirea obligatorie a tahografelor analogice cu tahografe digitale, atat autovehiculele echipate cu tahografe analogice, cat si cele echipate cu tahografe digitale, aflate in deplasare, vor fi supuse actiunilor de control.

    Faptul ca tahograful digital inregistreaza date pentru o perioada mai lunga (cel putin 28 de zile pentru cardul de sofer si cel putin 365 de zile pentru tahograful digital) nu schimba cu nimic modul de abordare al unui control asupra autovehiculelor aflate in deplasare.

    Pentru detalii privind aceste actiuni de control va recomandam sa intrati in contact cu reprezentantii Autoritatii Rutiere Romane (ARR), cei in masura sa va ofere cele mai actuale informatii in domeniu.
tahograf_digital_schema_400_01