Suspensie traditionala

In aceasta configuratie amortizorul nu este o parte structurala a sistemului de suspensie. Aceasta inseamna ca daca ar fi stricat sau chiar ar lipsi, este totusi posibil ca masina sa poata fi condusa pana la primul service pentru a fi reparata. In aceasta situatie pozitia rotii (data de bratul inferior si superior) precum si inaltimea sasiu si sosea (data de arcul ) va ramâne la fel. La sistemul traditional de suspensie amortizorul si arcul sunt intotdeauna montate separat. Amortizorul folosite in acest sistem de suspensie se numeste Amortizor traditional. Cele mai des intâlnite solutii de fixare a amortizorului sunt:
arcuri_de_foi_b_400

Tip bucsa / bucsa
Tip bucsa / tija filetata
Tip tija filetata / tija filetata
Tip tija filetata / Tip suport U


    Suspensie activa

Sistemul de suspensie activa are capacitatea de a-si ajusta parametrii de functionare in mod continuu in functie de conditiile de drum. Sistemul monitorizeaza constant diferiti parametri si ii regleaza singur. Sistemul de suspensie activ are un computer care comanda catre fiecare roata când, in ce directie, ce distanta si cât de repede sa se miste. Computerul ia aceste decizii prin intermediul unei retele de senzori care masoara spre exemplu, viteza masinii, accelerarile laterale si longitudinale si fortele de accelerare pe fiecare roata. Dupa aceasta computerul trimite comanda la roata pentru a obtine directia ideala in situatia existenta.


    Suspensie pasiva

Sub aceasta denumire putem include toate sistemele de suspensie conventionale / traditionale. Principala caracteristica a acestora este aceea ca odata instalate pe masina, parametrii suspensiei (duritate, garda la sol) nu pot fi controlati din exterior. Toate arcurile si amortizoarele traditionale sunt considerate elemente de suspensie pasiva.

suspension_400
    Arcurile si bara stabilizatoare

Aceste elemente suporta greutatea vehiculului, mentinând pozitia corecta acestuia fata de drum (inaltimea).
Arcurile au de asemenea rol in amortizarea denivelarilor din calea de rulare

    Articulatii si prinderi

Principala functie a acestor elemente este transmiterea fortei de tractiune intre vehicul si drum precum si de a mentine orientarea corecta a rotilor relativ la caroserie.

    Bucse

Elemente ce izoleaza cabina de zgomotul de rulare

    Amortizoare

Principala functie a amortizoarelor este de a micsora vibratiile caroseriei si ale rotii, in acest mod mentinând un contact ferm si constant intre roata si drum.

    Sistemul de suspensie

    Principalele componente ale suspensiei

Arc
Bara stabilizatoare (optional)
Articulatii
Bucse
Amortizor

    Arcul

Indiferent de tipul de arc (perna de aer, arc cu foi, arc elicoidal) sau de bara de torsiune, arcurile singure sustin greutatea vehiculului, mentinând inaltimea corecta intre caroserie si drum.
Arcul absoarbe si stocheaza energia rezultata din miscarea caroseriei fata de calea de rulare.


    Odata ce energia rezultata din miscare este stocata in arc, prin comprimare, acesta va incerca sa elibereze energia stocata prin extensie. Acest fenomen ar produce miscari ale caroseriei ce ar destabiliza vehiculul, facând condusul extrem de nesigur si inconfortabil. Pentru a preveni aceste efecte, un amortizor este instalat in sistem. Principalul rol al amortizorului este de a controla miscarea arcului. Prin acest control:

Mentine rotile in contact cu calea de rulare
Stabilizeaza caroseria vehiculului
Asigura confortul.

    Principalele tipuri de suspensieleafs1_400

Sistemele de suspensie pot fi impartite in doua categorii: rigide si independente. Acesti termeni se refera la posibilitatea ca rotile de pe aceeasi punte (fata sau spate) sa se miste independent una fata de cealalta.
Punte rigida vs. suspensie independenta

Sistemele de suspensie cu punte rigida inseamna ca rotile opuse sunt fixate intre ele printr-o bara rigida. in acest fel, când, pe o parte a caroseriei, distanta dintre roata si caroserie se modifica, pe partea opusa aceeasi distanta se modifica la fel de mult, insa in sens opus.

in configuratia cu suspensie independenta, rotile sunt fixate de sasiu printr-un sistem articulat ce permite uneia sa se ridice si sa coboare independent de cealalta. Acest sistem asigura stabilitate mai buna, confort marit si contact mai ferm intre roti si drum.

    Principalele avantaje si dezavantaje ale ambelor sisteme sunt:
    Punte rigida

Avantaje

Cost scazut
Durata de viata

Dezavantaje

Directie imprecisaimage19fotoshowimagenewc419631985679_400
Contact imperfect mai mare intre roata si drum

    Suspensie independenta

Avantaje

Contact mult imbunatatit intre roata si drum
Confort ridicat

Dezavantaje

Cost mai mare
Solutie constructiva mai complexa