Soferii de camioane sunt o parte esentiala a industriei de transport, rolul lor fiind de a livra diverse marfuri, bunuri si materii prime in diferite locatii, catre centre de distributie, depozite sau magazine. Cine reuseste sa devina sofer profesionist de camion va avea acces la o sursa constanta de venituri si libertate. In acelasi timp soferii de camion au o mare responsabilitate fata de compania pentru care lucreaza, pentru pietoni si pentru ceilalti soferi participanti la trafic, fiind obligati sa conduca intr-o maniera adecvata. Soferii incepatori care doresc sa intre in aceasta industrie au foarte multe lucruri de invatat pentru a reusi sa fie in siguranta si sa-si gaseasca un loc de munca stabil. De aceea ne-am gandit sa venim in ajutorul lor, oferindu-le cateva sfaturi esentiale. 

Scolile de soferi 

Verificati companiile locale de transport inainte de a alege o scoala de soferi corespunzatoare pentru a va asigura mai apoi ca educatia pe care o veti primi va fi suficient de detaliata pentru a indeplini standardele lor. Puneti intrebari la scoala de soferi pentru a determina calitatea educatiei pe care acestia v-o pot oferi. Intrebati despre cursurile teoretice, despre cursurile practice, precum si despre parcul auto, care va pot ajuta sa deveniti un sofer experimentat. 

tahhhh_400

Sfaturi pentru economisirea combustibilului 

Viteza nu doar ca va mari riscul de a avea un accident rutier si aceasta creste de asemenea rezistenta la frecarea cu aerul, cauzand un consum marit de carburant. Atunci cand conduceti un camion este necesar sa mentineti o viteza constanta si sa utilizati sistemul de pilot automat atunci cand este cazul. Evitati accelerarile rapide. Acordati o atentie marita la modul in care este incarcata marfa. Cu cat marfa este mai inalta, cu atat camionul va consuma mai mult. Statul la relanti ore intregi poate cauza un consum exagerat de combustibil. De aceea este bine sa va planificati traseul pentru a evita blocaje rutiere. 

Sfaturi pentru siguranta 

Principalul avantaj al unui sofer de camion este faptul ca poate vedea la o mare distanta peste auttourismele din fata, astfel incat pot vedea din timp soferii agresivi si ii pot evita. Mentineti o distanta respectabila fata de masinile din fata deoarece camioanele mari au nevoie de o distanta si un timp mai mare pentru a opri. Fiti mereu preventiv pentru a nu fi surprinsi de alte masini care franeaza brusc. Inainte de a porni la drum verificati cateva lucruri elementare precum franele, stergatoarele de parbriz, claxonul, oglinzile, anvelopele, nivelul de ulei, nivelul de combustibil si ca marfa este securizata. In cazul in care observati orice problema, aceasta trebuie raportata imediat dispecerului pentru a putea fir ezolvata inainte de pleca in cursa. 

Evitarea accidentelor 

Portiunile de autostrada care se afla in cosntructie sunt cea mai mare preocupare a soferilor de camion incepatori. Incetini atunci cand intrati intr-o astfel de zona de lucru si fiti cat mai atenti la unghiurile moarte folosindu-va de oglinzile retrovizoare. Purtati intotdeauna centura de siguranta deoarece in cazul unui accident aceasta va va ajuta sa ramaneti in pozitie pe scaun, fara sa fiti aruncati prin cabina. 

Sfaturi diverse 

Mentinerea unei sanatati fizice bune este o parte importanta din viata unui sofer de camion. Exercitiile fizice regulate si somnul adecvat va pot ajuta sa evitati oboseala in timpul mersului pe autostrada sau la incarcarea sau descarcarea marfurilor. Evitati consumul de alcool si substante interzise pentru a nu pune in pericol viata celorlalti soferi si pentru a va pastra permisul de conducere cat mai curat.

sursa: stiriauto.com