POMPE DE INJECŢIE
Pompa de injectie are rolul de a debita combustibilul sub presiune înalta, in cantitati bine determinate si intr-o anumita ordine la injectoare, in funcrie de sarcina motorului. Cea mai utilizata este pompa cu injectie cu distribuitor rotativ si cea cu piston sertar.
Pompa de injectie cu distribuitor rotativ (rotativa). Pompa de injectie, rotativa, utilizata la instalatia motorului D 797-05 si la autoturisme echipate cu MAC, distribuie motorina la injectoare prin intermediul unui rotor distribuitor comun pentru toti cilindrii, care descopera succesiv orificiile corespunzatoare spre racordurile conductelor de inalta presiune.
Schema pompa de injectie rotativa motor diesel
Functionarea: motorina este admisa prin racordul de intrare 1 si preluata de pompa de transfer 3, presiunea regland-o supapa de reglare 2, de unde trece prin canalizatia din capul hidraulic 7 la supapa de dozaj 4, care determina cantitativ motorina ce se va injecta; este trimisa apoi prin canalul special al rotorului distribuitor 5. Cand arborele de antrenare 12 primeste mişcarea de la comanda mecanismului de distributie si o transmite la rotor, cele doua pistoane 6 ale elementului de injectie sunt atacate de inelul cu came 8 prin rolele galetilor 9, astfel incat motorina este trimisa prin canalul de refulare la unul din racordurile de debitare spre injectoarele 10, care, prin conducta de inalta presiune, ajunge la injectorul respectiv, ce o pulverizeaza in cilindru. O parte din motorina asigura ungerea si racirea pompei, dupa care iese prin racordul pentru teava de retur 11. Regulatorul de turaie 13 asigura automat, prin bratul 14, tija cu arc 15 si arcul I6, pozitionarea supapei de dozaj 4 si deci cantitatea de motorina ce se va in¬jecta, corespunzatoare sarcinii motorului, la o anumita pozitie a pedalei de acceleratie.
Prin actionarea pedalei de acceleratie si deci a parghiei 17, arcului 16, bratului 14 si tijei cu arc 15, se modifica pozitia supapei de dozaj, pentru un debit de injectie comandat.
Dispozitivul de avans automat 19 cu actionare hidraulica, prin motorina de¬bitata de pompa de transfer, roteste cu un anumit unghi inelul cu came pentru a obtine o variatie a avansului de injectie corespunzator turatiei motorului. Oprirea motorului se face prin parghia 18, care roteste, in pozitia de debitare nula, supapa de dozaj. Toate componentele sunt montate in corpul pompei de in¬jectie 20.
Cursa pistoanelor rotorului-distribuitor, deci debitul de motorina se re¬gleaza prin pozitionarea fantelor excentrice de la placile de reglaj ce se fixeaza pe butucul de antrenare (care face legatura intre arborele de antrenare 12 si ro¬torul distribuitor 5). Regulatorul de turatie este de tipul cu colivie si greutati nearticulate, care basculeaza si mansonul glisant de la arborele de antrenare 12: acesta actioneaza prin intermediul bratului asupra supapei de dozaj. Regulatorul asigura functionarea automata pentru pompa de injectie la orice turatie a motorului. Racordurile pentru conductele de inalta presiune sunt prevazute cu supape de refulare.
Pompa de injectie rotativa actuala echipeaza autoturisme cu motoare Diesel de diferite marci.
Acestea au o constructie simplificata incluzand in acelasi corp si alte componente. Cea mai raspandita este pompa V.E. Bosch formata dintr-o pompa de alimentare cu palete, pompa de injectie propriu-zisa cu distribuitor a carui piston are miscare combinata, regulator de turatie hidromecanic sau vacuumatic si electrovalva distribuitorului (care asigura si intreruperea alimentarii cu motorina la oprirea motorului).
Pompa de injectie rotativa V.E. BoschFunctionare: motorina este aspirata din filtru de catre pompa de alimentare si trimisa prin canal interior la distribuitor, care realizeaza presiunea de injectie, in cantitatea reglata de limitatorul de cursa a pistonului; acesta este deplasat fie automat de catre regulatorul de turatie, fie de catre parghia comandata de pedala de acceleratie. Prin aerisirea instalatiei, filtrul de motorina este prevazut cu o pompa de aerisire de tip cu membrana.
Unele pompe rotative Bosch, au o cap¬sula vacuumatica care actionează cand iese din functiune turbina de supraalimentare cu aer (limitator de fum la motoarele turbo).
La alte pompe, se mai gaseste un termostat care reglează pozittia de ralanti marit, la rece.
Pompa de injectie în linie (cu piston-sertar). Pompa de injectie cu piston folosita la motorul D 2156 HMN 8 are sase elementi de injectie si este antrenata de la comanda mecanismului de distributie printr-un arbore intermediar. Pe cor¬pul pompei de injectie se monteaza pompa de alimentare cu piston, antrenata de excentricul de pe arborele ei cu came.
Exista pompe cu patru, opt sau mai multi elementi de injectie, in functie de numarul de cilindri ai motorului.
Pompa de injectie in linie cu piston sertar

Pompa de injectie in linie cu piston sertar:
1 – corpul pompei; 2 – corpul regulatorului de turatie; 3 – parghie acceleratie;
4 – parghie oprire; 5 – pompa alimentare; 6 – pompa amorsare; 7 – pahar, decantor; 8 – cuplaj pompa; 9 – conducta alimentare pompa; 12 – şurub fixare bucsa clement pompare; 13 – arbore cu came; 15 – tija pistonului pompei; 16 – tachet cu rola;
17 – surub reglaj moment inceput injectie; 18 – arcul elementului de pompare;
19 – cremaliera; 20 – bucşa (corp) clementului de pompare; 21 – pistonasul elementului de pompare; 23 – supape de refulare; 25 – racordul conductei de inalta presiune; 26 – canal comun alimentare elemente de pompare; 27 – corp pompa de injectie.
Functionarea: motorina venita prin pompa de alimentare 9 intra in camera longitudinala 26, de unde, prin orificiul de admisie, intra in cilindrul 20; pis¬tonul 21 este actionat de arborele cu came 13, prin intermediul tachetului cu rola 16; in cursa sa ascendenta, pistonul refuleaza motorina cu presiune prin supapa de refulare 23 din racordul 25, care este trimisa prin conducta de inalta presiune 11 la injector; dupa ce cama nu mai ataca tachetul, arcul readuce pis¬tonul in pozitia initiala.
Reglarea debitului pompei de injectie se face prin rotirea pistonului cu aju¬torul cremalierei 19, care angreneaza cu sectorul dintat 22. Acesta este fixat pe mansonul regulator, prevazut cu o degajare in care intra un pinten al pistonului. Rotirea face ca muchia elicoidala a pistonului sa fie pozitionata fata de orificiul de refulare al cilindrului si sa regleze debitul elementului, returnand o parte din motorina in camera longitudinală 26.
Arborele cu came primeste miscarea de la comanda mecanismului de dis-tributie prin intermediul cuplajului 8, iar calarea (punerea la punct) a pompei se face cu ajutorul dispozitivului 8 a. Regulatorul de turatie 2 limiteaza turatia minima si maxima a motorului, fiind de tip centrifugal cu contragreutati si arcuri. Surplusul de motorina de la pompa de injectie merge la rezervoarele termoinjectoarelor.
In partea inferioara a corpului pompei de injectie 1 si a regulatorului se gaseste ulei, care asigura ungerea tachetilor, a arborelui cu came si a pieselor regulatorului de turatie.
Unele pompe de injectie au regulator pneumatic sau vacuumatic pentru „toate regimurile”, a carui comanda este asigurata de depresiunea de la colec-torul de admisie, asigurand o functionare mai precisa.
Exista si pompe cu regulator hidraulic.
Variatia cantitatii de combustibil se face in mod automat de catre regula-torul de turatie centrifugal 2, la o pozitie constanta a pedalei de acceleratie, de la care se comanda cremaliera 19 pentru marirea sau micsorarea turatiei motorului in functie de sarcina.
La unele motoare se utilizează pompe de injectie individuale, numite pompe injector.

Pompa de injecţie cu piston-plonjor distribuitor unic.

Avantajul acestei pompe consta in simplitatea constructiva si pret redus. Pompa de presiune inalta (fig.2. 14) este constituita, in general, din doua parti: capul pompei si pistonul pompei cu dispozitivul de antrenare. Pompa de injectie de presiune inalta cuprinde elementul de injectie format din capul pompei cu montarea supapelor de refulare si stuturilor de conexiune cu injectoarele cilindrilor, regulatorul de turatie, format din axul de antrenare 13, rotile dintate conice 12, axul regulatorului 9, contragreutatile 10, rotile dintate de angrenare 8 a plonjonului in miscarea lui rotativa, tijele 16, 17 si bratul bifurcat 18 de dirijare cu debitarea combustibilului, canalele de admisie 15 si evacuare 14 a combustibilului, pompa manuala 19 si pompa de alimentare montata si actionata de axul regulatorului 9. Pompa de alimentare cu combustibil este antrenata de axul regulatorului prin roti dintate. Pompa manuală 19 este destinata pentru umplerea sistemului cu combustibil. 

Pompa de injectie de presiune inalta cu piston distribuitor unic
Pompa de injecţie de presiune înaltă cu piston distribuitor unic. 1 – ax de antrenare; 2 – rulment; 3 – corp; 4 – tachet; 5 – arc; 6 — bucsa dintata; 7 – cap al pompei; 8 – pinion de actionare a pistonului; 9 — axa al regulatorului; 10 – greutati; 11 – saiba de reglare; 12 — angrenaj cu roti conice; 13 – ax; 14 – stut de scurgere; 15 – stut de admisie a combustibilului; 16 – brat; 17 – tija; 18 – bratul regulatorului; 19 – pompa manuala; 20 – cama.
Debitarea motorinei spre cilindrii motorului se efectueaza cu un piston distribuitor cu orificii de umplere si refulare ale combustibilului, care este actionat in miscarea rotativa, pentru distribuirea combustibilului spre cilindri prin intermediul rotilor dintate 5 si 8 de la axul regulatorului de turatie 9, iar in miscarea alternativa de translatie, pentru refularea combustibilului de cama 20 a axului 1. La o rotatie al arborelui cu cama 1, piston-distribuitorul efectueaza atatea curse cate injectoare sunt pe motor, debitand combustibil spre toti cilindrii. Miscarea alternativa de translatie a pistonului plonjor este asigurata de cama 20, fixata pe axul 1, prin activarea tachetului 4 cu rola, apasata pe cama 20 prin intermediul arcului 4.
Plonjorul, in zona fixarii sectorului dintat 6 angrenat cu roata dintata 8, are sectiunea patrata, cu posibilitatea de a ghida plonjorul pe aceasta portiune. Debitul de combustibil este reglat dupa metoda de aspiratie totala si descarcare partiala. Capul pompei de injectie contine in corpul 1 un canal cilindric, in care se deplaseaza pistonul plonjor 2.
Canalul este inchis in partea superioara cu un surub – dop 5. In partea superioara a corpului sunt montate supapele de refulare 5 cu stuturile 6 de racordare cu injectoarele motorului.
Dirijarea cu cantitatea de combustibil debitata pe ciclu, se efectueaza prin variatia pozitiei delatorului 10, care este actionat printr-o tija si un brat bifurcat 18 cu regulatorul de turatie.
Capul pompei de presiune inalta

Capul pompei de presiune înaltă:
1 – corp; 2 – piston distribuitor; 3 – canal de distribuire; 4 – canal de refulare; 5 – surub dop; 6 – stut; 7 – arc; 8 – supapa de refulare; 9 – canal de admisie al combustibilului; 10- distribuitor; 11 – canal de scurgere; 12 – inel de etansare; 13 – arc; 14- taler de reazem; 15 – bucsa dintata; 16 – saiba; 17-supapa de dozare; 18 – inel; 19- bucsa; 20 – supapa de refulare; 21 – arc.
Umplerea cavitttii A se face prin canalul 9 cand pistonul distribuitor se deplaseaza spre punctul mort inferior. La deplasarea pistonului 2 spre punctul mort superior presiunea in cavitatea A creste impunand unei parti de combustibil, prin canalul 9, sa se scurga in cavitatea de presiune joasa.
Din momentul, cand plonjonul 2 inchide total canalul 9, se va incepe cursa activa a plonjonului, care concomitent rotindu-se face ca orificiul B al plonjonului sa coincida cu canalul 3, prin care se incepe refularea combustibilului din cavitatea A, sub presiune inalta, prin canalul 4 spre injectorul cilindrului, conectat la supapa de refulare 8. Astfel, refularea are loc pana cand orificiul 11 este inchis de distribuitorul 10. Plonjonul 2, continuandu-si deplasarea spre punctul mort superior, deschide canalul de scurgere 11, astfel, punand capat refularii, iar combustibilul ramas este returnat in rezervorul de combustibil.
Variatia debitului pe ciclu este efectuata prin culisarea dozatorului 10 de-a lungul pistonului 2. Deplasarea dozatorului spre P.M.S. mareste debitul de combustibil pe ciclu si, invers deplasarea dozatorului spre P.M.I. micsoreaza debitul pe ciclu, micsorand cursa activa a plonjonului.

 

   sursa: docauto.ro