Studii recente arata faptul ca desi doar 10% din traficul auto se desfasoara in timpul noptii, aproximativ 48% dintre accidentele auto inregistrate pe sosele au loc in aceasta perioada, una dintre cauze fiind o vizibilitate mult mai scazuta in timpul noptii decat pe parcursul zilei.

Vizibilitatea scazuta se datoreaza  faptului ca in timpul noptii pupilele noastre se dilata, devenim miopi (asa numita miopie nocturna) ceea ce inseamna ca nu mai distingem foarte bine detaliile aflate la distanta. La acest aspect contribuie si halourile de lumina provenite de la alte autovehicule si reducerea campului vizual periferic din cauza intunericului.

Pentru diminuarea acestor neajunsuri exista lentile speciale utilizate pentru condusul unui autovehicul pe timp de noapte.noapte1_400

Lentilele speciale pentru condus pe timp de noapte se caracterizeaza prin:

  • - au o coloratie galben-deschis care asigura un grad foarte ridicat de transmisie a luminii ceea ce confera o vizibilitate foarte buna si imagini clare, oferind in acelasi timp un contrast excelent cu fundalul negru, albastru sau verde din mediul inconjurator fara a afecta perceptia naturala a culorilor. Gradul de contrast mult imbunatatit asigura o mai buna perceptie a detaliilor pe o sosea in timpul noptii.

  • - sunt tratate cu un strat antireflex pe ambele fete ale lentilei astfel incat sunt eliminate orice reflexii de lumina artificiala care ar putea determina distorsiuni ale imaginii reale, vedere neclara (de exemplu halourile de lumina generate de farurile unei masini care se apropie pe timp de ploaie).

Ochelarii cu lentile speciale pentru condus pe timp de noapte au fost initial inventati pentru a-i ajuta pe pilotii care participau la Cursa de 24h de la Le Mans, reactiile extrem de pozitive ale acestora au dus la comercializarea acestui tip de ochelari si pentru publicul larg.

Intr-un cabinet de optica specalizat pot fi obtinute informatii suplimentare despre lentilele speciale pentru condus pe timp de noapte (producatori, tratamente aplicate, preturi).

Avand in vedere ca siguranta pe sosele este un deziderat universal, lentilele speciale pentru condus pe timp de noapte sunt o investitie care trebuie luata in calcul de catre orice sofer.

sursa: optica-vista.ro