Mercedes a lansat Future Truck 2025, viziunea producatorului german pentru camioanele din urmatorii 10 ani. Prin intermediul acestui prototip, compania promite soferilor un mod mult mai sigur de a conduce un camion. 

Evenimentul de lansare a avut loc la Hannover, la salonul dedicat vehiculelor comerciale ce are loc in aceasta saptamana.

Noul camion Mercedes se remarca printr-un sistem de conducere autonoma pana la viteze de 80 km/h, sistem testat deja cu succes in conditii de trafic normale pe autostrazile din Germania.

Mercedes sustine ca sistemul isi adapteaza viteza in functie de trafic, in functie de limita legala si isi mentine distanta de siguranta fata de ceilalti participanti la trafic.

Sistemul inventat de inginerii din Germania foloseste multi senzori care scaneaza atat drumul cat si camionul si ofera informatii in timp real computerului de bord. Acestuia i se adauga si sistemul Blind Spot Assist, care avertizeaza soferul despre alte masini din trafic atunci cand vireaza, dar si de pericolul unui impact cu obiecte statice.Mercedes sustine ca noile sisteme de siguranta vor reduce drastic accidentele cauzate de eroarea umana. "Vor fi de domeniul trecutului", scrie Mercedes in comunicatul de presa.

In plus, Mercedes promite ca toate masinile si camioanele vor comunica intre ele in viitorul apropiat. "Va deveni o chestiune standard, vehiculele vor trimite mesaje intre ele pe o raza de 500 de metri. Ele se vor informa reciproc in legatura cu miscarile lor pentru a putea raspunde corespunzator", sustine Mercedes, care a introdus deja aceste dotari pe automobilele lansate in ultimii ani.

Mercedes a imprumutat si elemente de design de la masinile mici pentru camionul anului 2025, precum lumini LED, care isi schimba culoarea in functie de modul de condus al soferului. Daca acesta manevreaza volanul, luminile sunt albe, dar daca foloseste modul autonom, lumiline camionului sunt albastre.

Interiorul e format dintr-o cabina ca de vapor, iar soferul sta pe un scaun de capitan, care se intoarce cu 45 de grade pentru o pozitie mai comoda a soferului in modul autonom. Sunt patru ecrane cu touch screen la dispozitia soferului, doua dintre ele fiind folosite in locul oglinzilor retrovizoare din partea laterala.