Olanda are in plan introducerea in termen de cinci ani a camioanelor autonome, "fara sofer", care ar putea circula pe drumurile care leaga portul Rotterdam de alte orase si intentioneaza sa efectueze in acest scop simulari pe calculator, dar si teste cu autovehicule.
Planul pe cinci ani a fost depus in parlament de o asociatie care reuneste organizatii industriale si de cercetare, printre care Olanda Transport si Logistica, DAF Trucks, Portul Rotterdam si Organizatia pentru Cercetare Stiintifica Aplicata din Olanda.
Ministerul va inainta pana anul urmator un proiect de lege care ar face posibila testarea masinilor autonome, precum si planuri pentru desemnarea unor anumite drumuri si conditii pentru derularea testelor anul urmator.
Autoritatile analizeaza legislatia rutiera pentru a face posibila testarea masinilor autonome pe drumurile publice, afirma ministrul Infrastructurii si Mediului, Melanie Schultz van Haegen, intr-o scrisoare in care explica propunerea, scrie agentia Reuters, citata de portalul AutoWorldNews.
Proiectul prevede ca in cinci ani camioane autonome sa fie folosite pentru a livra bunuri din portul Rotterdam. Google a anuntat, la sfarsitul lunii mai, ca a dezvoltat primele prototipuri ale masinii "fara sofer" la care lucreaza mai multi ani si intentioneaza sa construiasca in parteneriat cu companii auto circa 100 de automobile pentru teste, complet autonome si lipsite de elemente precum volan, pedale de acceleratie si frana.
In prima faza, camioanele autonome vor fi testate in simulari pe calculator, iar intr-o etapa ulterioara sa fie folosite camioane reale pe o pista speciala, inainte ca acestea sa fie testate pe drumurile publice. Exista numeroase beneficii ale trecerii la camioane autonome. Acestea au nevoie de mai putin spatiu pe drum si folosesc asfaltul mai eficient; evita blocajele in trafic si reduc accidentele. Sunt, de asemenea, mai prietenoase cu mediul.