Motorul cu injectie – Injectorul electromecanic
Injectorul electromagnetic la motorul cu injectie (benzina)
Injectorul are rolul de a injecta combustibilul în stare pulverizată, cu picături fine. uniforme în camera de ardere. Motorul cu injecţie directă necesită o distribuţie mai uniformă a jetului de combustibil, datorită lipsei de turbulenţă a aerului în camera de ardere. Spre deosebire de acestea, la motorul cu injectie indirectă, pulverizarea combustibilului se impune a. fi sub formă de jet conic, corespunzător formei camerei de ardere auxiliare, şi de o fineţe mai redusă a picăturilor, datorită existenţei turbulenţei.
Constructia injectorului electromagnetic de benzina depinde in principal de locul de amplasare a lui (in poarta supapei, cate unul pentru fiecare cilindru, sau in avalul obturatorului cand se foloseste un injector pentru toti cilindrii), care determina de fapt si valoarea presiunii de injectie, limitata inferior din conditia evitarii formarii dopurilor de vapori de benzina in injector si in conductele de legatura a lui cu pompa de alimentare.
Un injector folosit de firma Bosch inca de la prima instalatie comandata electronic (D-Jetronic) este cel prezentat in sectiune in figura de mai jos.La motorul cu injectie Injectarea benzinei se produce prin ridicarea acului 1 de pe sediul sau practicat in duza de pulverizare 4, in momentul cand bobina 3 este strabatuta de un curent. In acel moment armatura 2 este atrasa de forta electromagnetica spre centrul bobinei, pana tamponeaza opritorul format de prelungirea stiftului 6, prin care se introduce benzina.
Corpul injectorului 5, fixeaza prin bordurare la partea superioară stutul 6 si la partea inferioara duza 4. Acul 1 este prevazut la varf cu o portiune profilata de formare a unei panze conice de benzina pulverizata si cu zone cilindrice de ghidare in duza 4. El se insurubeaza în armatura 4 si e perforat axial de un canal pentru a permite aductiunea benzinei in zona din jurul scaunului de etansare. Cursa foarte redusa a acului 1, de numai 0,10 mm, este impusa de frecventa de ridicare relativ mare, corespunzatoare turatiei maxime (de exemplu, daca injectorul se deschide o singura data la un ciclu, la turatia de 6000 rot/min sunt necesare 50 de curse duble), ca si a duratelor foarte reduse alocate deschiderii (circa 12 ms la sarcina totala si la temperatura de regim a motorului).
Forta electromagnetica creste cu patratul cursei armaturii, de aceea reducerea ei conduce la reducera numarului de amperi-spira (reducerea gabaritului injectorului şi a consumului lui de putere). O perfectionare a acestui tip de injector consta in reducerea volumului de benzina retinut in interiorul injectorului (care este expus riscului de dilatare si deci reducerii densitatii benzinei).
In figura de mai jos se prezinta constructia unui asemenea tip de injector pentru motorul cu injectie, la care benzina se introduce lateral si spala infasurarea bobinei 3 pe care o raceste. Injectorul e inseriat cu celelalte injectoare (comporta doua orificii, unul de intrare si celalalt de iesire a benzinei sub presiunea de lucru).Referitor la forma jetului de benzina, trebuie mentionata diversitatea solutiilor adoptate. In figura de mai jos se prezinta patru variante constructive de duze de pulverizare, varianta a) fiind specifica obtinerii panzei conice de picaturi de benzina, cu injectoare avand ac si duza de constructia celor prezentate in figurile anterioare.
Prin interpunerea unei diafragme notate A în care se practică un orificiu, se obţine un jet cilindric unic (fig.a), iar dacă se foloseşte o diafragmă-sită, se obţine o multitudine de jeturi fine (fig.c). În fig. d s-a reprezentat diafragma cu două orificii care permite obţinerea a două jeturi.
Se obtine o solutie de imbunatatire a calitatii pulverizarii benzinei furnizate de injector prin combinarea jetului de benzina cu un jet de aer la o viteza apropiata de cea a sunetului, cules dintr-o zona a traseului de aer situata in amontele obturatorului. Injectorul comporta un cilindru 1 care imbraca exteriorul duzei de pulverizare, conectat printr-un stut 2 cu aerul la viteza sunetului, jetul pulverizat fiind de fapt un jet de aer-benzina, aer care nu e controlat de obturator.
Avand in vedere conditiile de lucru ale injectoarelor de joasa presiune pentru motorul cu injectie, materialele din care se executa elementele componente ale acestora sunt oteluri obisnuite. Supapele si scaunele lor se supun tratamentelor termice si prelucrarilor mecanice de finete.
sursa: docauto.ro