Reglementarile legale actuale limiteaza strict dimensiunile cabinelor de camion, dar in acelasi timp acest spatiu multifunctional trebuie sa intruneasca o multime de asteptari. De aceea, producatorii de camioane trebuie sa gaseasca solutii complexe in ceea ce priveste functionalitatea, dar pastrandu-se in limita spatiului disponibil. Asadar, designerii producatorilor de camioane pot interveni asupra calitatii finisajelor sau asupra reducerii nivelului de zgomot care patrunde in cabina. Un rol important il are si adaptarea cabinei la scopul pentru care este folosita. Acest lucru inseamna posibilitatea de a o transforma atat intr-un spatiu de lucru, cat si in sufragerie sau dormitor.
Investigatiile grupului de cercetatori germani au relevat importanta calitatii somnului in asigurarea functiei sale recuperative, nefiind important doar cat de mult dormi, ci si cum dormi. Daca durata si momentul somnului pentru soferii profesionisti sunt reglementate de lege, producatorii de camion se pot ingriji mai mult de asigurarea conditiilor pentru ca soferul sa aiba un somn de calitate.
Jumatate din soferii obositi adorm in conditii de conducere monotona. Intreruperile de somn reduc performanta cu aproape un sfert, ceea ce duce inevitabil la o probabilitate mai mare de accidente rutiere.
„Noptile zgomotoase”, petrecute in apropierea autostrazilor, influenteaza nivelul de atentie a soferilor si duc la o viteza de reactie diminuata, aspecte reiesite in urma testelor facute asupra soferilor pusi sa doarma in conditii care simuleaza cabina de camion, pe un fundal sonor care reproduce zgomotul traficului din apropierea soselelor.
Mercedes-Benz foloseste in dezvoltarea noilor cabine de camion atat teste care reproduc conditiile de lucru de zi cu zi, in care sunt pusi sa lucreze oameni-cobai, cat si simulari pe calculator. Aceste doua metode ii permit producatorului german sa-si dezvolte testele pe cele mai largi spectre posibile de situatii si anatomii ale soferului. Spre exemplu, pentru testele de zgomot inginerii germani folosesc atat un banc de test rulant, cat si un tunel de vant.
„Responsabilitatea principala a soferului este sa conduca, ceea ce ii solicita concentrarea pentru perioade indelungate.
Trebuie sa-l ajutam in aceasta activitate, punandu-i la dispozitie cea mai buna pozitie care sa-i ofere posibilitatea de a vedea, a vira si a frana in maxima siguranta”, a declarat Georg Weiberg. Conceptul unei cabine functionale include separarea clara intre zonele de munca si cea de odihna, astfel oferindu-i echilibrul necesar in viata sa.