La 120 de ani dupa inventarea camionului, Daimler Trucks aduce vehiculele comerciale grele pe internet. Cu ocazia IAA 2016, cel mai mare producator mondial de camioane isi va demonstra statutul de lider in domeniul conectivitatii.
In prezent, aproximativ 365.000 de camioane Daimler sunt deja conectate prin intermediul sistemelor FleetBoard si Detroit Connect. Dar Daimler Trucks vrea sa mearga mai departe acest concept prin conectarea sistematica a vehiculelor cu toate partile implicate in procesele de transport si logistica. Camionul complet conectat va aduce schimbari radicale in ce priveste eficienta transporturilor de marfuri, nu doar pentru soferi, companiile de transport sau producatorii de vehicule, ci si pentru intreaga societate.
Din 2013, conectivitatea a devenit o parte fixa a strategiei Daimler, cu investitii de aproximativ o jumatate de miliard de euro pentru crearea de solutii si servicii digitale asociate. In acest an, Daimler va continua adaugarea de pachete la serviciile sale telematice deja extinse, dar mai ales a pus bazele unei structuri care se va ocupa de transformarea digitala a afacerii cu camioane.dtg_400
La sfarsitul lunii martie, pe Autostrada 52, langa Düsseldorf, Daimler Trucks a prezentat exemple impresionante ale posibilitatilor deschise de conectarea digitala a camioanelor. Trei camioane autonome conectate prin WiFi au circulat pe autostrada intr-un asa zis pluton, care poate reduce consumul de carburant cu pana la 7% si spatiul de infrastructura rutiera necesar cu aproape 50%, imbunatatind in acelasi timp siguranta traficului.
Folosind sistemul Daimler Trucks Highway Pilot pentru conducere autonoma a camioanelor grele, cele 3 camioane au format un convoi autonom optimizat din punct de vedere aerodinamic. Acest sistem de conectare a primit denumirea Highway Pilot Connect. "Conectam camioanele la internet, tranformandu-le in centre mobile de date ale retelei logistice. Toti cei implicati vor fi conectati: soferi, expeditori, operatori de flote, ateliere de service, producatori de vehicule, companii de asigurare si autoritati. Ei primesc informatii in timp real despre starea autotractorului si a remorcii, trafic si conditiile meteo, disponibilitatea locurilor de parcare pe reteaua de autostrazi si multe altele", a declarat Wolfgang Bernhard, membru in consiliul de conducere al Daimler cu responsabilitati asupra diviziilor de camioane si autobuze.
"Camioanele noastre conectate vor deveni parte a internetului si vor transmite si primi continuu informatii. Toti cei implicati in procesul logistic pot utiliza aceste date transmise in timp real. in viitor va fi posibil astfel sa se reduca timpii de asteptare la incarcare si descarcare, va scadea birocratia si se vor evita blocajele rutiere. Este o oportunitate inteligenta de a face fata cresterii nevoii de transport si intentionam sa o folosim", a mai spus Bernhard.

 sursa: cargomagazin.com